Hvad læser Kim Blæsbjerg

Tirsdag den 8. oktober kom Kim Blæsbjerg forbi Dragør. I den anledning spurgte vi ham, hvilke bøger han selv læser.

Af Dragør Bibliotek

Kim Blæsbjerg og De bedste familier

Kim Blæsbjerg er en dansk forfatter, der senest har udgivet den prisvindende roman: De bedste familier. Denne roman foregår i Lemvig i 1950´erne i den periode hvor kemifabrikken Cheminova flytter til byen. Igennem to familier skildrer Kim Blæsbjerg, hvordan der med fabrikken kommer velstand og arbejdspladser til byen, men med en meget høj pris i form af massiv forurening af området og forgiftninger hos fabriksarbejderne.

Hvad er Kim selv optaget af at læse?

Vi har spurgt Kim: Hvad læser eller lytter du til for tiden?

Norsk litteratur

Næsten udelukkende norsk litteratur. Det skyldes, at jeg holdt sommerferie med min familie i Bergen. Sidste år var vi i øvrigt i Oslo, og jeg har på fornemmelsen, at vi tager til Stavanger næste år. Det er en ren og skær forelskelse i de norske landskaber, vi er ramt af. Fjeldene, fjordene og de brede vidder. Bergen er omkranset af syv fjelde, og når man går rundt i byen, er det, som om bylivet påvirkes af bevidstheden om den ældgamle naturs tilstedeværelse. Man trækker vejret anderledes og mærker en trang til langsomhed og fordybelse. For mig hænger de norske naturlandskaber uundgåeligt og inspirerende sammen med litteraturen. 

Skram og Undset

Samtidig med kærligheden til landskaberne er jeg ramt af en hel lille besættelse af norsk litteratur. Jeg læser lige nu Amalie Skrams autentiske psykiatri-romaner Professor Hieronimus og På Sct. Jørgen, som må have vakt furore i Oslo, Bergen og København, da de udkom tilbage i 1895. Og så har jeg lige læst Sigrids Undsets debutroman fra 1907 Fru Marta Oulie med den berømte åbningslinje: "Jeg har været min mand utro." At en 25-årig kvindelig debutant i 1907 åbner sit forfatterskab på den måde, er vildt. Og bogen er i det hele taget en ærlig og pågående fortælling om en kvinde, der ikke kan finde sig tilrette med hverken sin mand eller sin elsker.

Hvilken bog vil du anbefale til andre?

Selvsagt de ovennævnte bøger. Men ellers vil jeg anbefale en roman af en anden norsk forfatter, der ligesom Amalie Skram kom fra Bergen. Torborg Nedreaas er ikke så kendt i Danmark, men i Norge er hun en klassiker på linje med Tove Ditlevsen her i landet, og hendes lille perle af en roman, Af måneskin gror der ingenting, er for nylig blevet genudgivet herhjemme. Det er en intens fortælling, der grusomt viser bagsiden af både industrisamfundet og arbejderklassekulturen.

Du kan bestille Af måneskin gror der ingenting i Bibliotek.dk.